woensdag 4 april 2018

Oud duivennest .


Bij het kaal worden, vorige herfst, van onze Magnolia ontdekten we een oud nest. De bouw was door ons niet opgemerkt en of er in gebroed was bleef voor ons een raadsel. Toch niet goed opgelet, als enige ekskuus zou ik kunnen aanhalen dat die kant van de boom niet te zien is als we in de kamer op de bank zitten. Ik veronderstelde toen dat het een nest was van een Houtduif, maar daar ben ik niet zo zeker meer van. Het nest van een Houtduif bestaat uit een minimaal vloertje, zodat je bij nestcontrole vanaf de straat de eieren ziet liggen. Ook al doordat er deze voorlente tot twee maal toe door Turkse Tortels belangstelling getoond is voor het nest.
Broeden op een oud nest? Komt dat voor bij duiven? Ik heb de Turkse Tortels maar eens opgezocht in "Handbuch der Vögel Mitteleuropas"(Glutz und Bauer) en daar staat overduidelijk "Viele Paare wählen vorjärige oder noch ältere Bauten, welche lediglich der Renovierung bedürfen". Wel, renoveren deden ze vanochtend met wat geruk aan en verplaatsen van  takjes.
Verder staat in het Handbuch dat vooral het mannetje het nest maakt. Vrouwen-Tortels hebben dus geen klagen.
De knoppen van de Magnolia staan op barsten, bovenin de boom is dat veel duidelijker te zien als op de hoogte van de foto. Maar daar is ook meer licht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten