vrijdag 10 november 2017

Ligusterbessen


Zo langzamerhand komen ze tevoorschijn, de prachtige bessen van de Liguster. Ik denk dat dat komt doordat de bessen groeien en zwarter worden, de Liguster verliest nauwelijks blad. De eerste wintermaanden worden ze bijna niet gegeten, de Spreeuwen zetten er geen bek (snavel) op. Die hebben andere kost. De vogel die er echt verzot op is, is de Pestvogel, maar die komt ook niet elke dag langs. Andere vogelsoorten eten ze als alles op is.
De meeste Ligusterstruiken zijn  gecultiveerd. In het wild leeft de Wilde Liguster, maar ik zie geen onderscheid. Het sap werd vroeger gebruikt door kaartenmakers om een zwart-paarse kleur op hun kaarten aan te brengen, hoedenmakers gebruikten het sap om hun hoeden een paarse kleur te geven en wijnboeren wilden de bessen  nog wel eens gebruiken om van witte rode wijn te maken. En er zal ongetwijfeld Ligusterlikeur gebotteld zijn .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten