zaterdag 31 december 2016

Enkele SOVONgetallen

Van het SOVON kreeg ik de jaarlijkse bedankbrief. Er staat zoveel informatie in dat ik 'm jullie niet wil onthouden:


Met elkaar deden we via 11 telprojecten in 16958 gebieden wel 138085 tellingen, nestcontroles en ringochtenden en we verwelkomden 518 nieuwe waarnemers
MInder dan 15 procent van de jonge kieviten overleefden de kuikenfase. 376 kuikens kregen een kleurring

Op bijna 10.000 telpunten telden we wintervogels voor het PTT-project
Tijdens de 50ste midwintertelling zagen we 14.000 waterhoentjes. Het worden er steeds minder
Van papier naar digitaal. 1/3e van de broedvogeltellingen werd gedaan met de nieuwe app Avimap

Topjaar Purperreiger. 947 broedparen
Wat vogelden we uit in 2016? Jaaroverzicht Sovon Vogelonderzoek Nederland
Prettige jaarwisseling, Sneuper

donderdag 29 december 2016

Bevroren mist. ( Rijp)


Bevroren mist oftewel rijp. Het valt me op dat er nog zoveel spinnenwebben zijn, weliswaar hier en daar behoorlijk gehavend, maar zouden er ook nog zoveel spinnen actief zijn?
Rijp ontstaat zodra de temperatuur van een voorwerp (tak, blad, hekwerk, etc.) onder het vriespunt daalt, de waterdamp over gaat in ijskristallen. Dit noemen we rijp. Als rijp ontstaat doordat de waterdamp eerst als dauw neerslaat en daarna bevriest noemen we het rijm.

woensdag 28 december 2016

Mist


Ook de schapen hadden vandaag maar een klein wereldje.........

dinsdag 27 december 2016

Rietganzen.


M'n achtertuin was leeg, helemaal leeg. Geen gans te zien. Ik ben toen toch maar naar polder Groot Mijdrecht gereden. Bij de begraafplaats niks, de eerste Kollen zag ik pas langs de Poelweg. Hier heb ik altijd halsringen gescoord, nu 0,0. Wat er toch aan de hand is? Met mijn waarnemingsvermogen, of , en die gedachte  heeft bij mij wel eens vaker gespeeld: Zijn er nog wel zoveel ganzen met halsringen?  Zo langzamerhand zullen de geringde ganzen ook uitsterven. Vanaf de Botsholse Dwarsweg genoeg ganzen, maar ver weg. Niet af te lezen, de groepen dichterbij hadden geen ringen.  Langs de 1e Velddwarsweg weer op huis aan, een groep zat richting zon. Langs de Westerlandweg weer bij huis. En zowaar: op een plek waar ik nog nooit een gans heb gezien zaten nu een paar honderd in de luwte van kassen aan de Oosterlandweg.
Grauwe en Kollen, maar ook weer eens Rietganzen, Toendrarietganzen. Deze behoren tot de groep die overwintert op de Nieuwkoopse Plassen. Waren er al ver voor dat de Groene Jonker ingericht werd.
 Op de foto vooraan. Geen kol, geen zwarte strepen op de buik, ietsje bruinere kop. Op de snavel een weinig oranje. Deze archieffoto heb ik genomen vanuit mijn zolderraam. Zij zaten langs de Oosterlandweg.

donderdag 22 december 2016

Lieveheersbeestjes. Nu?


Uit Nieuwsbrief no. 29 van waarneming.nl


Lieveheersbeestjes op de kaart


De afgelopen twee jaar sloegen EIS Kenniscentrum en Waarneming.nl de handen ineen om de verspreiding van Lieveheersbeestjes beter in beeld te brengen. Dit was nodig omdat tot dan toe de aanwezigheid van Lieveheersbeestjes relatief weinig gedocumenteerd werd. Dit project heeft daar verandering in gebracht: in 2015 werden bijna 18.000 waarnemingen ingevoerd, in 2016 waren dat er bijna 19.000. Daarbij voerden vele waarnemers alsnog hun oude waarnemingen in. Inmiddels is het databestand gesloten en worden de waarnemingen samengevoegd met gegevens uit de collectie van Naturalis en de Nederlandse Entomologische Vereniging om zo een goed beeld te krijgen van de verspreiding. In 2017 wordt van deze gegevens een verspreidingsatlas gepubliceerd. In een van de volgende edities van deze nieuwsbrief volgt alvast een artikel over enkele uitkomsten van dit project.

Aan alle waarnemers die hebben meegeholpen door hun waarnemingen in te voeren, bedankt!


                                eigen foto.

woensdag 21 december 2016

Rode of toch Gele Kornoelje.


We hebben een stukje heg van Gele Kornoelje, maar op de foto zie je de top van de warboel van takken en die zijn vooral rood. Ook een soort bescherming tegen de zon dmv anthocyanen in de cellen van de opperhuid, zoals bij bijv. rode kool en rode biet? Straks in het voorjaar worden ze weer geel.

dinsdag 20 december 2016

T33 lime

Aanvulling logje gister:                                                                                                                       Met hulp van Jan Kramer ( van de Ganzennieuwsbrief)is het me dan toch gelukt T33 in het computersysteem te krijgen. Ze , het is een vrouwtje, is geringd in Maren-Kessel ( in de buurt van Oss langs de Maas) op 17-11-2015. Nog maar een paar keer afgelezen.

DE Waverhoek


Natuurmonumenten heeft onlangs een groot bord bij de ingang van DE Waverhoek geplaatst. Een foto van een Blauwborst siert het bord. Kennelijk zijn ze bij NM bang dat de ingang van DE Waverhoek nog niet genoeg opvalt, er staan er al drie, of hebben ze teveel geld? Op de achterkant staat een foto van een volwassen Kluut met een jong. Een soort die in de loop van de jaren steeds talrijker is gaan broeden. Een prachtig bord, maar was het nodig zo groots uit te pakken? Ik hoop dat het hufterproof is.
Storend vind ik de taalfout op het bord: het moet zijn volgens de regels der Nederlandse Spraakkunst DE Waverhoek. Alleen plaatsnamen mogen zonder lidwoord geschreven worden, gebieden zoals de Oostvaardersplassen, de Biesbosch hebben een lidwoord in een zin. Namen  als Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen, Flevoland en Nederland hebben geen lidwoord. En Waverhoek is geen dorp, maar een plasje.Zie www.taalwinkel.nl : het lidwoord bij geografische begrippen

maandag 19 december 2016

Zon!! Eindelijk.


Vanochtend dan eindelijk zon! Alhoewel zeer plaatselijk. Ik reed de Gagel in met mist van nog geen 200 meter zicht. M'n achtertuin was helemaal leeg, de grote bulk Kolganzen zat elders, maar waar? Toch maar even in de Gagel gekeken, hier een enkeling. Bij de begraafplaats, niks. Dan  doorgekacheld naar Groot Mijdrecht Noord, ik was in de buurt. Zon in de rug! Eindelijk grote groepen langs de Botsholse Dwarsweg, in de buurt van het oude schooltje. Binnen 10 minuten drie halsringen. De rest was niet te bereiken, ze liepen allemaal te grazen en dan kijk je tegen een paar duizend konten aan.
Er liepen ook wat Brandganzen tussen , dus kijken naar de poten met gekleurde pootringen. De eerste Brandgans met pootringen, ze hebben geen halsringen,  in de Ronde Venen moet ik nog aflezen. Ik loer er al jaren op. Een groot aantal jaren geleden de laatste Brandgans in Friesland afgelezen.
Ik had al snel VRHzwart te pakken. Ze behoort tot het meubilair van de Ronde Venen, zo vaak is ze hier al afgelezen. In Eemland op 15-12-2005 geringd als juveniel. Ze is dus inmiddels 11 jaar.
Toen T33lime ( lichtgroen) (Zie foto sl.t. 1/500, f8, iso 400, 400mm.) ). Niet tevoorschijn te toveren uit het computerprogramma, ik zal Jan Kramer maar eens raadplegen.
Dan ook nog BD5zwart: weer in Rottum geringd. Gister nog op delfde plek door Marianne W. afgelezen.

zondag 18 december 2016

Minder Wilde Eenden.


Verliest ook de Wilde Eend de strijd? Je zou het zo niet zeggen bij het zien van de vele Wilde Eenden in de slootjes, vijvers, meren en plasjes. Toch blijkt uit de vele tellingen van het SOVON de laatste jaren een behoorlijke achteruitgang: de laatste 25 jaar is plm. 30 % van de populatie verdwenen. Er zouden nu nog ruim 300.000 broedparen zijn. Dat lijkt veel, maar 450.000 is een behoorlijk aantal meer. Men vermoedt dat het vooral mis gaat in de kuikenfase. Ander voedsel en voedseltekort zouden belangrijke oorzaken zijn. We horen nog van het onderzoek.
Op de foto drie paar Wilde Eenden, direct na de zomer vormen ze paren, het mannetje met de prachtige groene kop. Ik vind dat de mooiste eend in onze omgeving. Ook op de foto drie Krakeenden, in het midden een mannetje ( met witte spiegel en zwarte kont) De tweede van links is een vrouwtje. Met de Krakeenden gaat het goed, hun aantal wordt steeds groter.

zaterdag 17 december 2016

Leucisme


Als ik het veld in ga ga ik altijd 's morgens. Dat is zo in de loop van een dikke halve eeuw gegroeid. 's Middags heb ik andere bezigheden, ook nu. Het weer was de laatste weken waardeloos: bijna elke ochtend mist of laaghangende nevel  Daardoor kon ik de laatste weken de ganzen niet of slecht zien. Vanochtend dan toch wat meer licht, maar op mijn lievelingsplek waren de verre ganzen niet af te lezen. Ik ben op Molenland gewend dat de zon in m'n rug er een fraai schouwspel van maakt. Door de hoge dijk kijk je op de ganzen neer. Alsof je in de bioscoop op het balkon zit.
Eindelijk weer eens twee halsringen bij Kolganzen afgelezen : FB4zwart en BSHzwart. De eerste is op 27-2-12 geringd in Eemnes als jong vrouwtje en is o.a. in Estland afgelezen en hier door Kees J. en Marianne W.
BSH is 22-1-15 geringd in Rottum bij Heerenveen. Sjon van S. zag 'm 23-2-16 ook al op Molenland. Deze winter o.a. in Culemborg en nu hier.
Verder zag ik tussen de Kollen een exemplaar dat nogal licht was. Zie archieffoto. Viel op. Dit is een vorm van leucisme. Daarbij ontbreken enkele pigmenten, bij het ene dier wat meer dan bij het andere. Bij albinisme ontbreken alle pigmenten en zijn ze wit.

woensdag 7 december 2016

Nes


Nes aan de Amstel vanmiddag in de vallende avond.                                               Foto Joost

dinsdag 6 december 2016

Oud hout.


Een versteende boomstam? Een verhoute arm van een octopus? Of gewoon een stuk Knotwilg op Bosdijk?

vrijdag 2 december 2016

De krent in de pap?


Morgen een Roodhalsgans in de polder? Terwijl ik de foto nog een keer bekijk zie ik helemaal rechts een halsband. Twee letters L en R , de opstaande letter is niet te zien. We zullen het archief eens raadplegen.

donderdag 1 december 2016

Ganzen in een Klein Rondje Ronde Venen


Waar zitten de Kolganzen? Vanochtend maar weer eens een klein Rondje Ronde Venen. Ik ben niet in de Bovenlanden, de Gagel en Demmerik geweest. In de wel bezochte polders zaten zoveel ganzen dat ik  niet aan de genoemde polders toe kwam. Na een paar uur onderweg stop ik, ik wil ook thuis zijn om samen  koffie te drinken.
In mijn "achtertuin", polder Derde Bedijking, zaten een paar duizend, helaas te ver weg en verkeerd t.o.v. de richting van de zon, die  nu en dan scheen. In polder Groot Mijdrecht zaten ze, 5. - 6.000 net als eergister, vooral langs de Waverdijk. Maar weer dat zonlicht! Een klein stukje dijk liep zodanig dat eventuele halsringen wel af te lezen waren, maar dat duurde niet lang. Het trok helemaal dicht en het begon te motregenen. Resultaat: geen halsring. Op de foto is te zien dat de ganzen honger hadden en dan zijn halsringen moeilijker te vinden, vooral al ze met de kont naar je toe staan.

ZATERDAG A.S. HOUDT DE IVN-VOGELWERKGROEP EEN GANZENEKSKURSIE. VERTREK 8.30 VANAF DE PARKEERPLAATS BIJ DE NIEUWE BEGRAAFPLAATS LANGS DE ENSCHEDEWEG, WILNIS.