maandag 28 maart 2016

Eksternest


Vandaag weer eens een foto genomen van "mijn" Eksternest in wording. De laatste foto is van 22 februari en het verschil in grootte is duidelijk te zien. Ik denk dat het dak erop zit. 'k Heb de laatste weken door gezinsomstandigheden geen waarnemingen kunnen doen.
Binnenkort sluit het bladerdek zich en is het nest onzichtbaar. Dus dan maar tot de herfst.

woensdag 23 maart 2016

Erfgoed.

Ook onze Kievitsbloemen komen eraan.  Dit groepje is afkomstig van een Kievitsbloem, die ik ooit , plm. 40 jaar ? geleden, meenam uit mijn moeder's tuin. (Wel wat anders dan een worstebroodje !)

dinsdag 22 maart 2016

Blauw druifje 2


In de knop en toch al beschadigd. Een rups, een insect, een vogel? Ik weet het niet. Als cellen van een bij zitten de bloemetjes bij elkaar in een aar. Zo nemen ze de minste ruimte in.

maandag 21 maart 2016

Eerste weidevogeleieren

                                                                                                                                                                                                          De eerste Kievitseieren zijn gevonden, volgende week zullen de eerste Grutto-eieren gelegd worden. Bij de Kievit altijd veel traditie en aandacht in de media, bij de Grutto nauwelijks. Toch is het van belang te weten  wanneer en waar de eerste weidevogeleieren gelegd worden. Speelt de opwarming van de aarde ook hierbij een rol? Sommige zangvogels krijgen nu al te vroeg jongen zodat ze niet gevoerd kunnen worden met bijvoorbeeld rupsen. Die zijn er dan nog niet.                                             Op de website Boerenlandvogelsnederland.nl kun je precies zien   van welke weidevogels de eerste eieren gevonden zijn. Ga in het menu naar "Eerste eieren", dan "Overzicht eerste eieren", klik de vogel en het jaar aan en je kunt van eolke provincie de data aflezen.

Op de foto twee Grutto-eieren.                                                                                                

zaterdag 19 maart 2016

Metselwerk


We leven weer 5 meter onder NAP, toch nog een plaatje uit Zuid Limburg. We stonden voor een pas gerestaureerd kasteeltje van het Limburgs Landschap toen mijn vrouw me riep. Vaak ziet zij aparte dingen eerder dan ik. Een A-vormige nestkast , aangetast door de tand des tijds en het niet watervaste houtwerk, had boven de ingang, met veertjes dus bewoond,  een dikke laag löss opgemetseld gekregen. Voorzien van hele kleine puntjes in de klei. Afdrukken van de nageltjes? We hadden geen idee van welke vogel dit zou kunnen zijn. Terug in het verblijf direkt gegoogeld en ik zag een aantal nestkastjes met hetzelfde metselwerk, maar veel kleiner: van een Boomklever. Functie: ???? maar hier zou je bijna aan loodgieterswerk denken om het kastje tenminste aan de voorkant waterdicht te maken. Ook kwam ik tegen dat Boomkruipers eveneens de ingang bemetselen, maar dan zit de ingang opzij.
Jammer dat we hier geen Boomklevers hebben, alhoewel ik er wel eens één gehoord heb in het wandelgebied paralel aan Bozenhoven.  Maar een broedgeval is me niet bekend. Het zijn prachtvogels met een nog mooiere roep.

donderdag 17 maart 2016

Roekenkolonie


Ontdekte ik vorig jaar november hier in de buurt een grote groep Roeken, foeragerend op het veld. Nu zie ik waar ze toen naar toe vlogen in de loop van de middag. Op de helling van  de hoogste "berg" van Nederland hebben ze hun kolonie in een oude kloostertuin. Ons verblijf is hier vlakbij. Zodra je buiten komt hoor je de rauwe kreten van de Roeken. Gister heb ik geprobeerd de nesten te tellen. Ik kwam uit op 98, rond de 100 dus. Ik zal een nest gemist hebben. Door de telescoop zag ik dat er al vogels in de nesten zaten, maar of er al gebroed wordt? Er werden felle gevechten geleverd om een nest. 4 krioelende vogels op een nest, waarvan er twee na verloop van tijd zich terugtrokken. Ik moest aan de kolonie denken bij de oude afslag naar Vinkeveen. Een kolonie tussen de auto's.

woensdag 16 maart 2016

Mistletoe


Op 26 november 2015 schreef ik over de Mistletoe in Zuid-Limburg. We verblijven nu in dezelfde omgeving en zien deze half-parasiet bloeien en vruchtdragen. De soort is tweehuizig d.w.z. dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. De mannelijke planten bloeien met kleine gele bloempjes, de vrouwelijke plant wat later met onopvallende bloempjes. Deze gaan vruchtdragen zoals nu te zien is. ( zie onderstaande foto). Dit zijn dus besvruchten uit het vorig jaar 2015. Mooi wit. Opvallend voor vogels die ze graag lusten. Daarbij wordt het zaad, dat aan de snavel blijft kleven, aan een boomtak afgeveegd.








zaterdag 12 maart 2016

Veren drogen.


Vanochtend zag ik deze Aalscholvers in het Donkereindse Bos ( nou ja, bos ?) aan het bijkomen van de jacht en het drogen van de veren in de koude wind.
In Demmerik redelijk veel "wilde" Kieviten bij de plasjes maar ook in de weilanden , nauwelijks  gevestigde mannetjes. Zodra een vrouwtje in het gezichtsveld van zo'n mannetje komt , gaat íe baltsen. d.w.z. vliegen en buitelen.

vrijdag 11 maart 2016

Toename Grutto's


De laatste dagen komen er steeds meer Grutto's in de Waverhoek. Marianne W. had er gister 300. Gelukkig, want vanuit deze plasdrasgebieden, zoals ook de plasjes langs de Ter Aase Zuwe, moeten de omliggende weilanden "bevogeld" worden. Overdag foerageren in de weilanden,  rusten en  's nachts slapen in het ondiepe water. En dan maar hopen dat ze hun territoria  in die weilanden vestigen. De groep op de foto is opgejaagd door Slechtvalk? Havik? overvliegend vliegtuig? Sommige Grutto's zijn te lui om hun tweede poot te strekken, vaak staan ze op één poot te rusten. Een paar minuten later staan ze alweer in het water. Te slapen.

woensdag 9 maart 2016

Afscheid

Vanmorgen afscheid genomen van mijn Kolganzen. Niet allemaal zijn ze  op weg naar Siberie, in Molenland, m'n achter-achtertuin, zaten er plm. 1500. Maar voor deze winter zit het er wat betreft de halsringen op; volgende week doen we een midweekje in Zuid-Limburg ( ik ga op zoek naar de Wilde Kat die tussen de Geul en de Gulp is gefotografeerd ) , de week daarop ondergaat mijn vrouw een zware medische ingreep en verblijf ik uiteraard overdag bij haar in het ziekenhuis. Van schrijven en fotograferen zal dan niets terecht komen.
Bovendien dienen de weidevogels zich aan: overal al Scholeksters, de Grutto's zitten  nog op het plasdras, en Kieviten zie ik nauwelijks. Ik denk te koud. Echter, de zon zon schijnt volop de komende week, dus ze kunnen er zo maar zijn. Het begint te kriebelen. Het gebeurt elk jaar dat ik niet meer kijk naar de ganzen, alleen de weidevogels tellen. Als die storm voorbij is , komen de Zwarte Sterns, maar dan is het ondertussen  Koningsdag geworden.
Dit zijn altijd prachtige weken:  tussen de laatste ganzen gaan de eerste weidevogels  baltsen en nestjes draaien. ( zie foto, genomen op 12 mrt. 2010 vanaf de Hoofdweg in Waverveen).
Toch nog drie halsringen vanochtend, maar het kostte wat moeite. Drie keer het oculair inzoomen tot 60x. Halsringen: KGHzwart ( geringd op 27-12-2007 in polder Arkemheen bij Nijkerk. Vooral in Friesland afgelezen en verder in Brandenburg, Dld. In Estland en Litouwen 1x. FD7zwart (geringd op 2-1-2013 in Eemdijk. Veel in Brandenburg , Noord-Brabant, Zuid-Holland. Voor de 1e keer hier in Utrecht.) De derde halsring was DJ8zwart. ( geringd op 23-11-2012 in Maren-Kessel. Is veel in Oost-Vlaanderen geweest, in de Ooy-polder bij Nijmegen en pas deze winter hier.)

Een nestdraaiende Kievit, foeragerende Grutto's en Kolganzen.

dinsdag 8 maart 2016

Vrijwillige Weidevogelbescherming


De IVN-Weidevogelgroep Ronde Venen & Uithoorn houdt donderdag a.s. om 20.00 uur haar startavond. Elk jaar helpen de leden  van deze groep een aantal boeren bij het beheer van hun weidevogels. Ze plaatsen neststokken bij de nesten zodat de boer erom heen kan maaien, bij beweiding worden nestbeschermers geplaatst zodat de eieren niet worden vertrapt, er worden vlaggen geplaatst waardoot de oudervogels hun jongen meenemen uit een perceel dat gemaaid gaat worden, verder wordt er een plattegrond en andere administratie van de percelen met nesten bijgehouden.
De vergadering wordt gehouden bij de fam. Plomp, Geerkade 10 in Wilnis in "De Hooizolder".
De veldcoõrdinator  van de Agr. Nat. Vereniging "De Utrechtse Venen" , René Faber, zal uitleggen hoe het agrarisch weidevogelbeheer in 2016 aangepakt gaat worden en zal Maarten van Beek, medewerker van Landschap Erfgoed Utrecht, een film vertonen.
Verdere informatie over vrijwillig weidevogelbeheer op de websites van de Agrarische Natuurvereniging en Landschap Erfgoed Utrecht

maandag 7 maart 2016

Winterse lente 2


Een sneeuwbui rond drie uur vannacht zorgde voor een winters plaatje, ook al was het donker. Bij het begin van de dag begon het te dooien en straks staan deze Narcissen er weer vief en vrolijk bij. De kinderen konden eindelijk weer eens een sneeuwbal maken.

vrijdag 4 maart 2016

IJslandse Grutto

Morgen gaan onze IVN-vogelaars naar het Landje van Geijsel( zie logje eergister), hoogstwaarschijnlijk zullen ze daar vele Grutto's waarnemen. Op Waarneming.nl worden vandaag "maar" 400 gemeld. De aantallen kunnen nogal fluctueren. Misschien is het wat aan de vroege kant om ze te ontdekken, wat is tegenwoordig nog vroeg?, maar ongetwijfeld zullen er tussen onze Grutto's ( Limosa limosa) enkele IJslandse Grutto's  ( Limosa islandica) zitten. Dit is een ondersoort van L.limosa. Ze trekken mee , maar broeden op IJsland. Daar zitten de onze niet. Van kruisingen is ook niets bekend. Het is bij de "gevorderde" vogelaars altijd een sport om een IJslander te ontdekken. Ze zijn te herkennen aan de iets kortere snavel, maar dan moet je wel referentie hebben van een L.limosa die een ietsje langere snavel heeft. Verder heeft L.islandica in het zomerkleed een dieproodbruine borst zonder witte of zwarte vlekjes of streepjes zoals de L.limosa. De bandering onder de borst loopt tot voorbij de poten. Bij L.limosa niet. De bovenvleugel is na de rui grijs. Wil je oefenen in het herkennen kijk dan eens op www.skua.nl/ijslanders/

         In het midden , onder de witte vleugels , op de voorgrond een IJslander. In de Waverhoek.

donderdag 3 maart 2016

Afblijven!


In de laatste Nieuwsbrief van Waarneming.nl staat een oproep om amfibiën niet in de handen te nemen. Het blijkt dat de laatste jaren vaker besmettelijke ziektes optreden in hun leefgebied, die mede verspreid worden door mensenhanden. Sommige natuurfotografen hebben er een handje van, letterlijk dus, om een kikker of een salamander in de hand te nemen en te fotograferen. Waarneming.nl weigert voortaan om genoemde reden zulke foto's.
Een redelijk verzoek denk ik, de buitenste huidlaag van een amfibie is een slijmlaag die veel  minder bescherming biedt als de hoornlaag bij een reptiel.
En dan zie je op een ochtend een Groene Kikker op de rand van een emmer in onze tuin zitten. Hoe heeft die dat voor elkaar gekregen? Misschien een reuzensprong? Ik weet het nog steeds niet. Ik heb het beestje ter hand genomen en in het gras losgelaten. Volgende keer zal ik een plastic zakje gebruiken.

woensdag 2 maart 2016

Grutto's met kleurringen


De Grutto's zijn weer gearriveerd in ons land, zij het dat ze nog maar op enkele plekken massaal aanwezig zijn. De grote bulk moet nog komen. Dé plek in onze omgeving om veel Grutto's te zien is altijd het Landje van Geijsel gelegen tussen de Bullewijk en de A9, onder de rook van Ouderkerk aan de Amstel. Boer Geijsel zet elk voorjaar een stuk  land plasdras onder water waar duizenden watervogels op afkomen . Ik neem aan dat hij daarvoor een vergoeding ontvangt, want de grasopbrengst is een stuk  minder. Zaterdag a.s. gaat de IVN-Vogelwerkgroep met de maandelijkse ekskursie er naar toe.
Vandaag zag ik op waarneming.nl een telling van 1000 Grutto's, dat is bijna normaal daar. Het loont de moeite om te letten op Grutto's met gekleurde pootringen. In ons land lopen een aantal projecten waarbij Grutto's worden voorzien van ringen en zgn. vlaggen aan de poten. Als je een dergelijke Grutto ziet noteer dan de kleuren van boven naar beneden en aan welke poot. Het gaat om de kleuren rood, geel, blauw en lime (lichtgroen). In mei 2015 is men ook de kleuren groen, fel rose, wit en lichtblauw gaan gebruiken.  Je kunt je waarneming mailen naar j.c.hooijmeijer@rug.nl. Hij is de projectleider aan de Rijksuniversiteit van Groningen, die in de Workummerwaard al enkele jaren daar een project heeft lopen.                                                                                                                         Dit is ook een oproep aan onze boeren en vrijwilligers  die aan weidevogelbeheer doen. Andere plasdrasgebieden met Grutto's in onze omgeving zijn de Waverhoek, de Groene Jonker en de plasjes langs de Ter Aase Zuwe, Vinkeveen.
Op de foto een Grutto die ik enkele jaren geleden fotografeerde ook in het Landje van Geijsel.

dinsdag 1 maart 2016

Onbekende eend


Gisterochtend weer eens de Waverhoek bezocht, 't werd tijd. Over het algemeen worden dezelfde soorten waargenomen, zie waarneming.nl, zo nu en dan kom je wat leuks tegen. Volop Grauwe Ganzen, enkele Kollen, Bergeenden, Krakeenden, Smienten ( bij de mannetjes begint de kopstreep al behoorlijk wit te worden), zo'n 20 Pijlstaarten, 400 Wintertalingen, wat Slobeenden, Kieviten, Scholeksters en twee Grutto's. Die beginnen ook terug te komen. verder drie Lepelaars. Ze hadden geen pootringen. Zie kopfoto gister geplaatst. Door de telescoop kreeg ik aan de overkant van het water een voor mij onbekende eend te pakken. Slapend. Op de foto een beetje links van het midden. Grijs, zwarte kop met witte vlekken/strepen en een vuilgeeloranje buik. Nog nooit gezien. De koptekening was ook niet duidelijk op die afstand, misschien een Pijlstaart. Een bastaard?

Ik kon die gekleurde buik niet plaatsen. Gelukkig kreeg ik hulp van een helicopter, anders door mij verfoeit, nu welkom want bijna alles ging op de wieken. De grotere eenden niet, maar ze verplaatsten zich wat. Ook onze onbekende eend. Ik kon 'm nu van opzij bekijken , toch een Pijlstaart. Met gekleurde buik. Waarschijnlijk door een vieze sloot gezwommen, vandaar de gelige kleur. Mocht het een bastaard zijn dan zou ik niet weten wie de ouders zijn geweest.
Dezelfde helicopter bracht me op het spoor van een groep Kollen aan het eind van de Botsholsedwarsweg bij het parkeerterreintje. Driehonderd ganzen, één halsring. Toevallig op deze plek, waar ze eigenlijk nooit zitten , een oude bekende RYKzwart. Op precies dezelfde plek eerder afgelezen. Op 21-1-2011 geringd in Eemdijk. Dit vrouwtje was de laatste maanden steeds in Waverveen en omstreken.