vrijdag 16 oktober 2015

Zware vooroever

In deze tijd van het jaar is het druk in de polders. Maïs wordt geoogst en de sloten worden geschoond. De loonbedrijven hebben het er maar druk mee. Een jaarlijks weerkerend ritueel.
De laatste twee jaar heb je in o.a. polder Demmerik ook in andere jaargetijden loonbedrijven aan het werk kunnen zien. In het gebiedsconvenant Groot Wilnis-Vinkeveen worden  op initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging "De Utrechtse Venen"en het Waterschap Gooi en Vecht ruim 30 km. aan vooroevers aangelegd. Dit zijn natuur- en boervriendelijke vooroevers. Op enkele meters uit de wal worden palen de grond in geslagen en ertussen worden wilgentakken bevestigd. ( Zie foto) Tussen de wal en de beschoeiïng  kan bagger gestort worden, zodat er een soort moeras ontstaat, waar water- en oeverplanten zich gaan vestigen. Een ideale plaats voor kleine watervogels, libellen, vlinders, etc. Hier komen dan weer bijvoorbeeld Zwarte Sterns op af om te foerageren.
Het stuk op de foto is aangebracht in 2014 en je ziet nu al een uitbreiding van het Riet en ik zag hier en daar Krabbescheer aarzelend terugkomen. We noemen dit een zware vooroever, met een
beschoeiïng van palen en takken, er is ook een lichte vooroever die onder water zit en lichter is opgebouwd.
Het prettige voor de boer is dat er geen afkalving van de wal plaats vindt. In de brede weteringen was dit een vaak voorkomend euvel door de golfslag . Ook de koeien kunnen de wal niet meer uittrappen. Bovenstaande foto's zijn  genomen bij de scheidsloot tussen het reservaat en het lage agrarisch gebied langs de Ter Aase Zuwe.


Goed weekeinde


2 opmerkingen:

  1. ik zou graag foto's gebruiken voor een publicatie. Heeft u de originelen? En bronvermelding? peter@natureatwork.net

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou graag foto's gebruiken voor een publicatie. Heeft u de originelen? En bronvermelding? peter@natureatwork.net

    BeantwoordenVerwijderen